Onze vrijwilligers

Het Majin Huis in Gent kan rekenen op een gewéldige ploeg van tientallen vrijwilligers. Zij vormen in ons huis een onmisbare pijler. Stuk voor stuk zijn het geëngageerde mensen die voor ons en voor onze bezoekers van goudwaarde zijn. Maak kennis met hen in het overzicht hieronder.

Wil jij ook graag als vrijwilliger bij dit fantastische team komen, mail dan zeker vrijblijvend eens naar info@majinhuis.org of bel ons op 0497 16 15 08. Wil je eerst nog wat meer info, klik dan hier.

 

dummy

An B.

Biedt ontspannende yoga

An: “Mensen komen hier met een zekere kwetsbaarheid voor jou staan. Dat creëert een heel authentieke sfeer. Iedereen is zichzelf, zonder franjes. Als iemand zich eens minder goed voelt, mag dat er gewoon zijn. Ik vind dat een verademing. En het doet een wisselwerking ontstaan. De mensen die hier aan mijn lessen deelnemen, creëren dankzij hun echtheid ook voor mij een veilige omgeving. Ik voel dat ik van hen de ruimte krijg om ook als lesgever te groeien. Soms lijkt het alsof vrijwilligerswerk alleen geven is. Ik ondervind hier dat het ook krijgen is.”

An V.D.V.

An M.

Is gastvrouw

Portret Ayse

Betty

Is gastvrouw

Betty: “Toen ik hier na mijn eigen kankerervaring voor het eerst binnenstapte, ben ik meteen heel goed ontvangen, met veel warmte en liefde. Nu wil ik graag iets terugdoen. Ik zocht eerder al naar vrijwilligerswerk, maar ik vond niks waarbij ik dacht: dát is het. Hier had ik dat gevoel wel. Er hangt in dit mooie huis een speciale, heel warme sfeer die me enorm bevalt.”

Brigitte Bo.

Brigitte Bo.

Is gastvrouw

Brigitte: “Als gastvrouw zul je mij hier niet zo vaak horen praten, en al zeker niet over mezelf. Mensen die door een kankertraject gaan, hebben daar geen behoefte aan. Ze hebben ook niet altijd nood aan goede raad. Hét grote verschil kan je maken door te luisteren. Dat deed ik vroeger als nachtverpleegkundige in het ziekenhuis. Dat doe ik nu hier.”

Brigitte Br.

Brigitte Br.

Is gastvrouw

Brigitte: “Lotgenotencontact heeft mij zelf veel deugd, steun en troost geschonken. Nu ik beter ben, vind ik het mijn plicht om iets terug te geven aan mensen die nog volop worstelen met de ziekte. Het Majin Huis zuigt mij als het ware naar zich toe. Als ik mijn dagelijkse wandeling doe, maak ik graag een ommetje langs het Sint-Elisabethplein. Zelfs louter het huis voorbij stappen geeft mij al een goed gevoel.”

Carine D.

Biedt voetverzorging aan

Carine: “Mensen hebben soms schroom om hun voeten te tonen. Een kankerbehandeling kan veel doen met je nagels. Als bezoekers hier merken dat ik daar heel gewoon op reageer, voelen ze zich snel op hun gemak. Dan vertellen ze veel. Trieste, emotionele én schone verhalen. Ik vind er zelf ook levenswijsheid in. Onlangs vertelde een vrouw hier dat ze vaak naar de maan en de sterren kijkt. Dat maakt haar rustig. Soms doe ik dat thuis nu ook. Dan denk ik aan haar.”

Carine V.

Carita

Is gastvrouw en ambassadeur

Carita: “Er was eens een bezoekster die me zei: ‘Als ik naar Het Majin Huis kom en jij bent er, dan blijf ik altijd ik-weet-niet-hoelang kletsen.’ Dat vond ik een schoon compliment, zeker omdat het kwam van een dame die anders niet zo spraakzaam was.”

Portret Deborah

Christine

Biedt gelaatsverzorging aan

“Mensen met een kankerervaring krijgen in dit huis het gevoel dat ze nog altijd meetellen, dat ze er nog altijd bij horen, dat ze belangrijk zijn. Daar werk ik graag aan mee. Ik laat de bezoekers hier graag voelen dat ze het waard zijn dat er zorg voor hen gedragen wordt. Ik moedig hen aan. Het is niet omdat je ziek bent dat je je uiterlijk niet mag verzorgen of laten verzorgen. “

Portret Deborah

Deborah

Is gastvrouw – Biedt reiki en zorgmassages aan

Deborah: “Ik draag veel zachtheid in mij. Als gastvrouw kan ik mensen die zachtheid laten voelen. Onder andere door aandachtig te luisteren. Mijn zicht is beperkt. Dus moet ik erg focussen als ik bijvoorbeeld op straat wandel. Mijn systeem is daar zodanig op ingesteld dat ik die focus ook in andere zintuigen kan leggen. Als een bezoeker in Het Majin Huis me iets aan het vertellen is, dan is die persoon op dat moment alles voor mij. Dan filter ik al de rest makkelijk weg.”

Eddy

Is gastheer

Ellen

Geeft zorgmassages

Ellen: “Wie door een kankertraject gaat, wordt in het ziekenhuis wel vaak aangeraakt, maar meestal op een klinische manier. Bij een zorgmassage raak je mensen anders aan: traag en zacht. Zo creëer je rust voor een lichaam dat verdriet of pijn heeft. Zeker bij mensen die net een supermoeilijke periode beleven, kan dat veel losmaken. Eén man zei: ‘Je hebt me meegenomen op een reis naar mijn jeugd.’ De dankbaarheid van de mensen hier is enorm. Dat geeft mij veel energie.”

Els Bri.

Helpt bij de boekhouding

Els: “Ik heb al vanaf mijn kindertijd gezien hoe mijn moeder zich engageerde als vrijwilliger bij de Bond van Grote en Jonge Gezinnen. Dus stond ik ervoor open om zelf ook vrijwilligerswerk te doen. Ik vind het idee achter Het Majin Huis super. Het is zo’n meerwaarde als mensen met kanker elkaar buitenshuis kunnen ontmoeten. Als je kanker hebt, kunnen je naasten wel luisteren, maar het is nog anders om te kunnen babbelen met iemand die hetzelfde meemaakt.”

Els Ga.

Is gastvrouw

Els Ge.

Is gastvrouw

Els: “Ik ben zelf ook getroffen door kanker en wil graag iets betekenen voor deze fijne ontmoetingsplek. Voor mij is Het Majin Huis een plaats waar je je kan warmen en waar je mensen vindt die je omarmen. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”

Fernand

Fernand

Is gastheer

Francine

Is gastvrouw en ambassadeur – Begeleidt de sessies samen lezen en samen schrijven.

Francine: “Het enige van betekenis dat wij hier als mens kunnen doen is: iets doen voor elkaar, mekaar een beetje helpen in de mate van het mogelijke. Dat kun je op veel manieren. Ik probeer het onder andere door vrijwilliger te zijn in Het Majin Huis.”

Gaëlle

Biedt herstellende yoga aan. 

Hedwig

Begeleidt ‘samen soep maken’ en de creatieve ateliers ‘knap met kleurpotloden’ – Organiseert af en toe een wafelenbak

Heidi

Begeleidt het maken van juweeltjes tijdens de creatieve ateliers

Heidi: “Ik probeer in Het Majin Huis er gewoon te zijn voor anderen en misschien een klein verschil te maken. Als bezoekers graag hun hart eens luchten, dan luister ik. Maar ze móéten niet vertellen. Ik laat het zijn wat het is. Als iemand liever in stilte en in gedachten verzonken iets creatiefs wil doen, is dat voor mij ook helemaal oké.”

Helen

Is gastvrouw

Helen: “Op mijn 21e stierf m’n moeder aan kanker. Toen zij ziek was, zag ze enkel de kliniek. Extra steun bestond in die tijd nog niet. Nu die er wel is, wil ik daar graag deel van uitmaken. De voldoening die bezoekers hier vinden, geeft mij voldoening. Ik voel me hier echt goed, ook dankzij het mooie kader. Die trap, die ouwe ornamenten, de architectuur: práchtig!

Hilde D.B.

Helpt op evenementen

Hilde: “Toen ik in 1988 zelf kanker had, kwam Majin – een oud-leerlinge van mij – met croissants naar het ziekenhuis. Ik voelde in die periode hoe belangrijk het is om hoopvol te blijven. Voor Het Majin Huis houd ik een map bij van wat er over kanker verschijnt in de pers. Zo blijft het personeel op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en kunnen bezoekers lezen hoe anderen met de ziekte omgaan. Dat kan hen inspireren en het gevoel geven dat ze niet alleen zijn.”

Hilde Dep.

Is gastvrouw

Hilde: “Mijn man heeft kanker gehad. Als koppel ga je dan door een heel intense periode. Ik bedacht toen hoe moeilijk het moet zijn om zoiets op je eentje te doorstaan. Dan kun je het met niemand delen. Zeker die mensen wil ik in Het Majin Huis laten voelen dat er toch iemand is die naar hen wil luisteren.”

Hilde F.

Is gastvrouw

Inge

Ignace

Is gastheer – Biedt zorgmassages aan

Jelena

Is gastvrouw

Jo

Katrien

Is gastvrouw en geeft zorgmassages

Leen H.

Is gastvrouw – Biedt workshops milde zelfzorg aan 

Leen R.

Biedt wiegmassages aan

Lieve V.

Is gastvrouw

Machteld

Is gastvrouw

Marc

Is gastheer – Begeleidt het samen wandelen

Marc: “Ik voel goed welk verschil Het Majin Huis kan maken voor mensen met kanker die alleen zijn, maar evengoed voor zij die een gezin hebben. Vaak zitten ook die mensen een ganse dag alleen, omdat hun partner naar het werk is en de kinderen naar school. Als die mensen dan eens naar Het Majin Huis kunnen komen, staat er ook iets in hun agenda. Dat op zich kan al veel betekenen.”

Maria

Geeft reiki-behandelingen

Maria: “Mijn moeder is overleden aan kanker toen ik pas drie was. In Het Majin Huis krijg ik het gevoel dat ik voor anderen kan doen wat ik niet voor mijn moeder heb kunnen doen. Dat maakt me blij. Als ik van Het Majin Huis naar huis fiets, betrap ik mezelf er soms op dat ik aan het neuriën ben.”

Marian

Is gastvrouw – Is ambassadeur

Marnix

Is gastheer – Begeleidt de activiteit samen wandelen

Marnix: “Mij blijft vooral de officiële opening van Het Majin Huis enorm bij. Alles liep die dag op wieltjes, dat was heel fijn. Na afloop mochten alle vrijwilligers blijven om samen nog een broodje te eten. Omdat de opening zo goed verlopen was, hing er tijdens die maaltijd een heel warme sfeer tussen ons, ik voelde dat aan mijn hart. Voor mij was het alsof ik met familie samenzat.”

Martin

Is ambassadeur en gastheer

Martin: “In het leven draait het om de wisselwerking met andere mensen. Die vind ik in Het Majin Huis. Ik voerde hier al fantastische gesprekken met bezoekers. Van sommigen hoorde ik hoe ze de draad van hun leven weer oppikken. Ik vind dat ook voor mezelf inspirerend. Dikwijls ga ik helemaal opgeladen terug naar huis.”

Martine

Is gastvrouw en ambassadeur – Houdt onze infotheek in orde

Martine: “Wanneer ik in de ontvangstruimte zit, hoor ik soms een fijne, ingetogen lach bij bezoekers die de tai-chiles volgen. Dat ontroert me keer op keer. Dan denk en voel ik: we bereiken ons doel, we zetten mensen terug in hun kracht. Ook de verbondenheid die ik zie ontstaan tussen de lotgenoten, raakt me. Als vrijwilliger word je daar een stukje deelgenoot van.”

Miet

Is gastvrouw 

Nadine

Verzorgt creatieve ateliers met bloemen

Patrick

Patrick

Is gastheer

Patrick: “Pakkend voor mij was een praatcafé waar een dame vertelde hoe ze tijdens haar ziekte geen steun vond bij haar partner. Integendeel: hij gaf opmerkingen waardoor ze dubbel gekwetst raakte. Ik vond het ongelooflijk sterk dat ze dat zo open in de groep vertelde. Achteraf was ze blij dat ze haar verhaal eens had kunnen doen bij een kop koffie. Dat drijft mij: een luisterend oor bieden.”

Phaedra

Phaedra

Begeleidt meditatieve yoga

Phaedra: “Ik breng anderen graag bij wat yoga is, zeker mensen die er veel baat bij kunnen hebben. Eerder gaf ik ook al les in een psychiatrische instelling. Als je ziek wordt, mentaal of fysiek, denk je soms dat het leven voor jou stopt. In mijn beleving kan yoga dan een lichtpunt zijn. Want yoga gaat over loslaten en het vinden van innerlijke rust.”

Regina

Is gastvrouw

Regina: “Mij hebben de eerstesteenlegging en de opening van Het Majin Huis heel erg geraakt, omdat ik het enorm ambitieus vind om zoiets op te starten. Het getuigt van veel moed. Je moet maar durven. We woonden die gebeurtenissen bij met een hele groep vrijwilligers. Ook dat greep mij aan: zoveel gelijkgestemden, die allen dezelfde drang voelen om mensen met kanker wat te ondersteunen. Ik vond en vind dat heel bijzonder.”

Rietje

Begeleidt het aquarelleren en steentjes beschilderen tijdens creatieve ateliers

Rietje: “Als mensen hier in een rustige sfeer iets moois maken, dan verdwijnen hun zorgen even naar de achtergrond. Het is leuk om te zien dat ze naar huis gaan met een werkje waar ze trots op zijn. Onlangs zei een vrouw na het aquarelleren: ‘Ik wist niet dat ik dit kon. Ik ga mij spullen kopen en het thuis ook eens proberen.’ Dat hoor ik graag.”

Ronald

Zorgt voor website-ondersteuning.

Ronald: “Als fanaat van yoga en spiritualiteit ben ik zeer gemotiveerd om bij te kunnen dragen aan een plaats/plek/huis waar holistische praktijken en levenswijzen gepromoot worden.”

Saar

Biedt gelaatsverzorging aan

Saar: “Ik volgde een opleiding tot schoonheidsspecialiste, maar kon daar door omstandigheden niet mijn beroep van maken. Dat vond ik jammer. Onlangs besloot ik mijn vrije tijd nuttig te besteden. Ik zocht uit of ik als schoonheidsspecialiste ergens vrijwillig aan de slag kon. Toen las ik over dit geweldige initiatief. Ik twijfelde geen seconde. In 2012 ben ik ook getroffen door kanker en had ik zelf veel kunnen hebben aan een plaats zoals deze. Maar toen bestond zoiets nog niet.”

Sarah

Biedt make-upsessies aan

Tessa

Is gastvrouw

Tine G.

Tine G.

Begeleidt het vilten tijdens creatieve ateliers

Tine: “Op het eerste verdiep was ik met een bezoekster zeepjes aan het vilten. Op een zeker moment moest ze kleuren kiezen om mee te werken. Ze keek door het raam, naar het groendak waar we naast zaten. De plantjes op dat dak zagen er net prachtig roze, rood en purper uit. Ze koos die kleuren. Dat trof mij, want zo besefte ik plots dat die mevrouw volledig in het nu zat, niet bij haar ziekte, niet bij de zwaarte.”

Tine T.

Tine T.

Biedt fasciatherapie aan

Valérie G.

Is gastvrouw

Veerle

Biedt zorgmassages aan

Véronique D.G.

Geeft zorgmassages

Véronique: “Mij spreekt de huiselijke, warme sfeer in Het Majin Huis aan. Die creëert een energie waarvan je op zich al een stuk gaat helen. Ook schoon is dat de medewerkers er enerzijds met hun taken bezig zijn en zich anderzijds tussen de bezoekers begeven. Elk van hen wil graag mens tussen de mensen zijn. Dat getuigt van een bescheidenheid die mij erg aantrekt.”

Virginie

Wil jij ook graag als vrijwilliger bij dit fantastische team komen, mail dan zeker vrijblijvend eens naar info@majinhuis.org of bel ons op 0497 16 15 08. Wil je eerst nog wat meer info, klik dan hier.