Ons verhaal

Het Majin Huis in Gent is een ondersteuningshuis voor mensen met kanker en hun omgeving. Terwijl het ziekenhuis de tumor aanpakt (de cure), leggen we in Het Majin Huis de focus op de mens achter de ziekte (de care). Mensen die getroffen worden door kanker, voelen immers meestal niet enkel een overlevingsdrang, maar ook een behoefte aan levenskwaliteit.

Vooreerst wil Het Majin Huis graag een warme ontmoetingsplaats zijn waar mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden mekaar vinden. Zij kunnen er op elke werkdag ’s namiddags eens binnenspringen voor een babbeltje, een koffietje of om een vraag te stellen. Daarvoor hoeven ze geen afspraak te maken.

Daarnaast kunnen mensen met kanker, als ze dat wensen, in Het Majin Huis ook deelnemen aan aangepaste activiteiten. Die vinden plaats in een huiselijke omgeving. De begeleiders van de activiteiten volgen altijd het tempo, de mogelijkheden en de behoeftes van de bezoeker. Er is zowel een individueel aanbod als een groepsaanbod. Het uiteindelijke doel is: mensen zoveel mogelijk terug in hun kracht zetten. De activiteit samen wandelen en de psychosociale begeleiding staan ook open voor naasten.

In Het Majin Huis hebben we veel aandacht voor de emotionele impact van kanker, zowel bij zij die zelf worden getroffen door de ziekte als bij hun omgeving. In het activiteitenaanbod ligt de nadruk op de grote veranderingen die mensen met kanker ervaren op fysiek, mentaal en psychosociaal vlak. Zo kun je in Het Majin Huis terecht voor onder andere zorgmassages, herstellende yoga en tai chi, maar ook voor loopbaan- en psychosociale begeleiding.

Als je te maken krijgt met kanker, ben je zowel vlak na de diagnose als tijdens en na de behandeling welkom in Het Majin Huis. Leeftijd, afkomst en financiële draagkracht spelen geen rol.

V.l.n.r.: Majin, Evy, Kristof, Els en Gerd

Oprichtster en drijvende kracht achter Het Majin Huis is Majin de Froidmont. Zij werd zelf getroffen door kanker en ondervond tijdens haar behandeling hoe heilzaam het is wanneer er oprechte aandacht gaat naar de mens achter de patiënt.

Sinds de opening in juni 2019 vonden er al meer dan 1000 contactmomenten plaats in Het Majin Huis. Els, Evy, Gerd en Kristof staan in voor de dagelijkse werking. Naast hen geven ook tientallen vrijwilligers het beste van zichzelf in Het Majin Huis. Allemaal samen maken we de droom van Majin waar in de wijk Oud Begijnhof Sint-Elisabeth.