Project voeding en kanker

Het project ‘Smakelijk eten bíj en gezond eten ná kanker’ is een initiatief van Candras Foundation dat plaatsvindt in Het Majin Huis. Dit project richt zich tot mensen die nog in of kort uit behandeling zijn. Vaak kampen zij met een gebrek aan eetlust, misselijkheid, weerzin voor bepaalde voeding, een veranderde smaak en geur, enzovoort. Met dit project wil Candras Foundation mensen met een kankerervaring helpen om die klachten aan te pakken.

Het project bestaat uit 9 workshops/infomomenten. Als je inschrijft voor dit project, is het de bedoeling dat je aan al deze onderdelen deelneemt. Deelnemen aan één afzonderlijk onderdeel is niet mogelijk, met uitzondering van deel 1, de algemene infosessie. Die kun je wel bijwonen zonder deel te nemen aan de andere onderdelen.

In het project is plaats voor 4 deelnemers. De totaalprijs om deel te nemen is €80.

Dit is het programma:

  • Deel 1: Algemene infosessie over voeding en kanker – 14 okt. 2022

Domien Van Dijck geeft een infosessie over voeding en kanker. Daarin deelt Domien zijn kennis en geeft hij tips en tricks. Hij staat onder meer stil bij de voedingsdriehoek. Domien reflecteert over aspecten waar mensen met een kankerervaring best rekening mee houden.

Domien werkte zo’n vijf jaar als diëtist op de oncologie-afdeling van het AZ Maria Middelares in Gent.

  • Deel 2: Individuele smaaktest – 26 okt. 2022

Lobke Van den Wijngaert neemt een individuele smaaktest af van de deelnemers. Dankzij de resultaten van deze test kunnen zij de smaak van hun maaltijden bijsturen aan de hand van gewone voedingsmiddelen en kruiden.

Lobke is chef gastro-engineering, een opgeleide zorgchef dus.

  • Deel 3: Eerste individuele sessie met de onco-diëtist – 24 nov. 2022

De deelnemers hebben een eerste individueel onderhoud met Domien Van Dijck.

Tijdens deze individuele sessie zoomt Domien in op de eetgewoonten van elke deelnemer en reikt hij oplossingen of aanvullingen aan. Hij kan de algemene info over voeding en kanker finetunen op maat van elke deelnemer.

  • Deel 4: Eerste kookworkshop – 30 nov. 2022

De deelnemers volgen een eerste kookworkshop onder de begeleiding van Lobke Van den Wijngaert. Zij houdt bij de samenstelling van het menu rekening met de resultaten van de smaaktesten die ze afnam in een vorig onderdeel van dit project.

  • Deel 5: Hapjesbuffet – 8 dec. 2022

De deelnemers bereiden hapjes op basis van smaaksturing. Dat doen ze onder de begeleiding van Lobke Van den Wijngaert en Peter Boeren. Zij zijn beiden chefs gastro-engineering, opgeleide zorgchefs dus.

  • Deel 6: Tweede kookworkshop – 20 dec. 2022

De deelnemers volgen een tweede kookworkshop onder de begeleiding van Lobke Van den Wijngaert.

  • Deel 7: Tweede individuele sessie met de onco-diëtist – 13 jan. 2023

Tijdens deze consultatiesessie  maken de deelnemers samen met Domien een eerste evaluatie van de veranderingen die ze aanbrachten in hun eetpatroon. 

  • Deel 8: Derde en laatste kookworkshop – 24 jan. 2023

De deelnemers volgen een laatste kookworkshop onder de begeleiding van Lobke Van den Wijngaert.

  • Deel 9: Derde en laatste individuele sessie met de onco-diëtist – 3 mrt. 2023

Deze sessie plannen we bewust enkele weken na de vorige onderdelen van het project. Sommige mensen hebben er immers nood aan om de aangebrachte aanpassingen in hun voedingspatroon eerst een tijdje te ondervinden en er daarna nog eens over te reflecteren met een expert.

Bekijk hier de video over editie 1: