Dag tegen Kanker 2022: getuigenis Miet

Op deze Dag tegen Kanker geven we graag het woord aan een van onze bezoekers. Miet vertelt wat Het Majin Huis voor haar betekent.

Miet: “Na mijn kankerdiagnose voelde ik me stuurloos. Natuurlijk ben ik dankbaar en opgelucht dat de dokters er op tijd bij waren en dat de operatie goed is verlopen. Maar elke kankeringreep is een verminking. Je staat een deel van je lichaam af. Het is nodig. Het is de prijs die je moet betalen. Daarna moet je met dat verminderde lichaam terug op weg. Dat is niet evident.”

“Ik probeer te aanvaarden dat het niet meer is zoals vroeger, dat ik minder kan, dat ik mijn vooruitzichten en planning moet herzien. Met dat verwerkingsproces ben ik nog niet klaar.”

“Hier in Het Majin Huis neem ik deel aan workshops en ontspannende activiteiten. Die helpen me om terug vertrouwen te krijgen in mijn lichaam. Tijdens de speciale yogalessen houdt de begeleidster rekening met mijn littekens, met de pijn die ik voel. Dat zij aandacht heeft voor mijn grenzen, is zó belangrijk. Want ik ben mijn nieuwe grenzen zelf nog aan het ontdekken.”

“Het helpt me ook dat ik hier tijdens de yogalessen en workshops omringd ben door mensen die met dezelfde wanhoop geconfronteerd zijn. Zij proberen, net als ik, om te gaan met een lichaam dat niet meer helemaal mee wil of kan. In een gewone yogales kan er – soms onbewust – een tikje competitiedrang ontstaan. Onder lotgenoten voelt niemand nog die drang om de beste te willen zijn.”

“Onlangs sprak ik hier in Het Majin Huis met een lotgenote die 15 jaar geleden ook al eens met kanker te maken kreeg. Op dat moment bestond een ondersteuningshuis zoals dit nog niet. Die vrouw zei dat haar revalidatie toen veel trager verliep. Een initiatief zoals Het Majin Huis versnelt het genezingsproces.”

“Ik krijg hier handvaten en ruggensteuntjes om terug recht te krabbelen. Zo ontdek ik dat er ook best wat dingen zijn die ik wel nog kan. Voor mij is dit huis de ideale aanvulling op de zorgen die het ziekenhuis en mijn huisarts me boden en waarover ik ook heel tevreden ben.”